20

MARS, 2019

Zebra Technologies TC51/TC56 – robust PDA for bedrifter

I november 2016 kom Zebra Technologies med den nye TC5-serien av «touch mobile computers». Dette er mobile enheter som ligner ordinære, forbrukerbaserte smarttelefoner, men inkluderer andre egenskaper som bedrifter setter pris på. Robusthet, pålitelighet, ekstraordinær sikkerhet og ikke minst et supportapparat som hjelper deg med eventuelle problemer lenge etter end-of-sale. Forretningsmodellen til Zebra Technologies er langt mer tilpasset bedrifter enn for eksempel Samsung og Apple, som i all hovedsak fokuserer på det aller nyeste, med begrenset tilgang til support for eldre versjoner og hardwarekomponenter. Zebra Technologies har allerede solgt over en million Android-enheter, og med den nye TC5-serien ser det ut som de har et overtak på konkurrentene, enn så lenge.

  Hva er nytt

  Hva er nytt med TC5 serien? Den ser ut som en moderne smarttelefon, litt mindre enn en iPhone 7 Plus. Skjermen er på 5 tommer, kapasitiv og med en oppløsning på 1280 x 720. En rask 1,8 GHz Snapdragon hexa-core (6 kjerner) CPU gir deg all den ytelsen du trenger, selv fra de mest krevende applikasjoner. Kameraet er på 13 megapiksler, for de som mener det er viktig, samt en f/2.4 linse. Konkurransedyktig hardware med andre ord. I tillegg har Zebra dyttet inn en mengde ekstrafunksjonalitet for å gjøre den så attraktiv i markedet som mulig, og for å differensiere den ytterligere fra forbrukerbaserte smarttelefoner.

  Zebra og Android

  Når det gjelder Zebras ekspertise rundt Android, kommer den åpenbart fra oppkjøpet av Motorola Solutions. Med på kjøpet fikk de hele enterprise divisjonen som igjen, stort sett kommer fra Symbol Technologies som Motorola Solutions kjøpte i 2007.

  Litt historie om Android og Zebra Mx Extensions

  Android brukte litt tid på å etablere seg før den startet sin vei mot den dominerende posisjonen på forbrukerbaserte smarttelefoner den har i dag. Veien var lengre i bedriftsmarkedet som tålmodig ventet på et nytt mobilbasert OS fra Microsoft, da Windows Mobile allerede var på vei ut. Som vi vet klarte ikke Microsoft å komme med en god erstatter og markedet valgte stort sett Android. Motorola Solutions var raskt på banen når de 1. oktober 2013 annonserte tre av deres mobile enheter ville bli tilgjengelig med Android. Mange trodde dette var et stunt, eller et forsiktig eksperiment fra Motorola Solutions. Hardwaren tilgjengelig var ikke optimal, åpenbart basert på flere kompromisser, og ikke laget for Android. Det forandret seg raskt. For hvert nye produkt, forbedret og optimaliserte Zebra hardware for Android. Resultatet er i dag en ledende posisjon for håndholdte, mobile enheter for bedriftsmarkedet.
  Android startet som Googles forsøk på en konkurrent mot Apples iPhone. Apple revolusjonerte måten en smarttelefon skal være med kapasitiv, flerberøringsskjerm, et intuitivt og brukervennlig grensesnitt og ikke minst, et økosystem av apper med mer. Tidlige versjoner av Android var klønete, men da markedet manglet alternativer, vokste plattformen i voldsom fart. Android var for det meste beregnet på forbrukere og manglet sikkerhets– og forvaltningsteknologi helt essensielt for bedrifter. Zebra løste dette ved å lage Android Mx Extensions som la til flere funksjoner, blant annet sikkerhet, forvaltning, datafangst og WiFi-håndtering.

  GMS og AOSP

  Extensions kan ikke fjerne Google Mobile Services, en forbrukerplattform med enkel tilgang til GMail, Google Maps, Google Play med mer. Bedrifter som skal bruke mobile enheter som et verktøy, ikke leketøy, ønsker ikke brukerne skal ha tilgang til denne plattformen. Zebra har derfor splittet sine Android OS inn i to versjoner, med og uten GMS. Android uten GMS kalles AOSP som igjen står for Android Open Source Project. AOSP er et rent Android OS. Produsenter kan legge til egne apps, de trenger ikke forholde seg til GMS, og kan tilpasse OSet slik de selv mener er best.

  Hardware

  Eneste forskjellen på TC51 og TC56 er mobiltelefonfunksjonalitet i TC56. Dette mangler TC51. Ellers er de som sagt nesten like store som en iPhone 7 Plus, men robustheten og muligheten til å bytte batteri gjør dem tykkere (18,6mm) og tyngre (249 gram), enn en forbrukerbasert smarttelefon. De har en svært rask 1,8GHz 6-kjerners CPU, mens lagring kommer i to versjoner, en med 2GB RAM/16GB FLASH, den andre med 4GB RAM/32GB FLASH. Begge versjoner støtter eksterne MicroSD-kort opptil 64GB. WiFi er dual-band med 802.11a/b/g/n/ac som også inkluderer 802.11 d/h/i/r (global roaming, eliminering av interferens, økt sikkerhet og rask roaming). De har også Class 2 Bluetooth 4.1, NFC og GPS. 4G for rask båndbredde på mobilnett (kun TC56), integrert 1D/2D SE4710 imager, og USB C. Det utbyttbare batteriet er på hele 4300 mAh, noe som burde være mer enn nok for aktiv bruk under et 8 timers skift. Da mange kunder ønsker å bruke TC5-serien til samtaler i støyende miljøer har Zebra inkludert Push-To-Talk (PTT), i tillegg til vanlig mobiltelefonfunksjonalitet (igjen, kun TC56), en høyttaler fire ganger så høylytt som en vanlig smarttelefon og støykansellering.

  Bygget for å vare

  Enda Zebra Technologies har beregnet TC5-serien for mer vennlige miljøer, sier spesifikasjonene den tåler det aller meste. Den klarer 1,2 meters fall mot betong (1,5 meter med ekstra beskyttelse de kaller rubber boot), 1000 0,5 meters fall, og -20° til +50°, noe som betyr den mestrer de aller fleste miljøer, til og med i Norge.
  TC5-serien var offisielt ikke beregnet som en erstatter for TC55, som har vært med oss i over tre år, men det kan se ut til det er akkurat det den blir. Designet ligner en del på TC55, men oppgraderingene er betydelige i form av større og skarpere skjerm, raskere CPU, mer minne, raskere kommunikasjon, en mengde andre oppgraderinger, og de nye og mer sikre versjonene av Android, spesiallaget og designet for bedrifter. TC5-serien vil dominere markedet en god stund framover.

   

  NORDIC MOBILITY AS fører alle produkter fra Zebra Technologies og har Norges mest omfattende erfaring med TC5-serien. Bruk kontaktskjemaet til høyre, eller ring oss i dag!

   

  Kilder: www.zebra.com, www.ruggedpcreview.com

  Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste oppdateringene!