Hvordan lager jeg strekkoder og skriver dem ut

GS1 Norway regler for strekkoder


Hvordan lager jeg strekkoder og skriver dem ut er et populært spørsmål. Dette innlegget tar for seg hvordan man enkelt og greit kommer i gang med strekkoder uten et datasystem som gjør jobben for deg. Du får informasjon om strekkoder generelt, hvordan du lager dem, og hvordan du skriver dem ut. Om du fremdeles er usikker etter å ha lest dette innlegget – ta kontakt med oss så skal vi hjelpe deg.

For å selge produkter over disk eller på nett hos andre enn deg selv trenger du en strekkode. Skal du ikke selge produkter over disk eller nett, kan du hoppe videre til neste punkt. GS1 Norway sitt nummersystem og strekkoder brukes over alt, hele tiden. Fra skanning i kassen i butikken og hele veien bakover i verdikjeden gjennom alle distribusjonsledd og helt tilbake til produsenten. De brukes i en rekke bransjer og sektorer, og både i fysiske butikker og på nett/digitale markedsplasser.

Under hver strekkode finner du et unikt nummer – GS1 GTIN (Global Trade Item Number). For å kunne tildele GTIN til dine produkter trenger du et unikt GS1 Foretaksprefiks. Det ordner du ved å kontakte GS1 Norway. Etter at du har meldt deg inn, vil du motta en e-post fra dem, med sertifikat som inneholder ditt GS1 Foretaksprefiks. E-posten inneholder også informasjon om hvordan du kommer videre
med GTIN og strekkoder.

Det koster penger å være medlem av GS1 Norway. De har en prisliste som definerer prisen ut ifra din omsetning, en etableringsavgift og årsavgift. Om du skal selge egne produkter over disk eller nett hos andre enn deg selv må du ha en gyldig strekkode. GS1 Norway sikrer dette er mulig med det unike GTIN nummeret du får tildelt.

Hvordan lager jeg strekkoder


Når vi får spørsmål hvordan lager jeg strekkoder svarer vi alltid at den aller enkleste måten å lage en strekkode på er å installere en strekkodefont i Word. Velg fonten, skriv det du vil, og Word presenterer dette som en strekkode. Det er riktignok begrensninger rundt hvilke strekkoder som finnes som fonter, og design er problematisk.

Så å si alle går opp et hakk der det finnes egne applikasjoner som lager og designer strekkoder og etiketter. Her finnes det mange eksempler, men ZebraDesigner Essentials og Seagull Starter Edition er to gode eksempler. I disse applikasjonene blir man presentert med en blank side man kan designe etiketter på. Det første du gjør er å velge bredde og lengde på etiketten. Når det er gjort kan du starte med selve designet. Legg strekkoden der du ønsker, legg til tekst hvor du vil, eller til og med bilder som logo. Zebra Designer har en gratisversjon, mens Seagull tilbyr en 30-dagers prøveperiode før du kjøper. Nordic Mobility er forhandler av begge deler.

Skjermbilde av ZebraDesigner Essentials programvare med et produktetikettutkast for utskrift.Skjermbilde av ZebraDesigner Essentials programvare med et produktetikettutkast for utskrift.

Dynamiske og statiske data


Om man skal skrive ut samme strekkode mange ganger vil de enkleste versjonene av strekkodeapplikasjoner holde. Da designer man en etikett og skriver ut denne så mange ganger man ønsker. Om man derimot trenger dynamiske data som for eksempel forskjellig tekst, men på samme etikettdesign, har man behov for noe litt mer avansert. Både ZebraDesigner Pro og Seagull Starter Edition støtter dynamiske data. Da definerer man et felt som dynamisk og forteller applikasjonen hvor informasjon skal hentes. Her kan man velge litt av hvert hvor det enkleste muligens er et Excel-ark med for eksempel forskjellige kundenavn. Da kan du be applikasjonen skrive ut X antall etiketter, og bruke Excel-arket som kilde for dynamiske data i feltet du har definert.

Slik lager du strekkoder og skriver ut på etiketter


Den aller enkleste måten er å trykke File – Print i applikasjonen. Da skrives det ut en etikett på etikettskriveren du har tilkoblet samme PC som applikasjonen er installert på. Men hva hvis du ønsker å skrive ut på en etikettskriver på andre siden av bygget, eller kanskje en annen lokasjon? Vi skal ikke gå dypt inn i detaljene, men kan si det finnes gode løsninger for alle tenkelige utskriftscenarioer. Du trenger riktignok mer avanserte, og dermed mer kostbare versjoner av Zebra Designer og Seagull. Men i forhold til alternativet er det en god idé.

Hvordan velge etikettskriver


Etikettskrivere har en maksimal utskriftsbredde. Noen har 2 cm, andre har 20 cm, de fleste midt imellom. Derfor er det viktig å vite hvor brede etiketter du trenger. I vår nettbutikk finner du et bredt utvalg av etikettskrivere fra de største produsentene. Man burde alltid tilpasse etikettskriveren til etiketten, ikke omvendt. Man vil helst ikke ofre nødvendig informasjon på etiketten fordi etikettskriveren ikke har bred nok utskriftsbredde. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg finne den etiketten som passer din bedrift best.

Zebra-etikettskrivere som skriver ut ulike etiketter, med modeller fra hele etikettskriverfamilien.Zebra-etikettskrivere som skriver ut ulike etiketter, med modeller fra hele etikettskriverfamilien.

Etikettskriver med thermal transfer, eller direct thermal


Etikettskrivere kommer med to forskjellige måter å skrive ut etiketter på. Direct thermal «brenner» strekkoder, tekst og bilder inn i etikettene. Det fungerer utmerket i de fleste situasjoner, så lenge du ikke har krav utover det normale. Har du derimot krav utover det normale er thermal transfer løsningen. Da kan man skrive ut etiketter som har lang levetid, ser ekstra pene ut, eller har spesielle egenskaper som motstand mot vann, kjemikalier og ekstreme temperaturer. Det er verdt å merke seg thermal transfer trenger egne fargebånd for å skrives ut.

Antall etiketter per dag


Hvor mange etiketter du forventer å skrive ut hver dag er en avgjørende faktor når du skal velge skriver. De fleste vanlige etikettskrivere kan håndtere opptil 500 etiketter daglig uten problemer. Hvis du overskrider dette tallet regelmessig, bør du vurdere en mer avansert og robust modell. Høyere utskriftsvolum krever ofte skrivere med bedre ytelse, større papirruller og høyere presisjon. For de fleste behov vil en skriver i mellomsjiktet være tilstrekkelig, men det er verdt å planlegge for eventuell vekst i volumet.

Tilkoblinger er viktig


Tilkoblingsmulighetene for en etikettskriver er også avgjørende for hvordan den kan integreres i ditt system. Den enkleste løsningen er USB-tilkobling, men mange skrivere tilbyr også Bluetooth, WiFi eller Ethernet. Trådløse skrivere gir større fleksibilitet, siden du kan sende utskriftsjobber fra hvor som helst i bygget, eller til og med fra eksterne lokasjoner. Med en USB-tilkoblet skriver er du derimot avhengig av at den er koblet direkte til en PC. Tenk nøye over hvordan du ønsker å bruke skriveren før du tar en beslutning.

Få hjelp


Hvis du fortsatt lurer på hvordan du lager strekkoder eller trenger hjelp med å velge riktig utstyr, er vi her for å hjelpe. Du kan starte en chat med oss nederst i hjørnet, ringe 310 95 005, eller sende en e-post til [email protected]. Vi sørger for at du får den hjelpen du trenger – raskt og effektivt.