5 ting du må tenke på før du kjøper RFID

5 ting du må tenke på før du kjøper RFID


Tidligere har noen store detaljhandlere eksperimentert med hva som er mulig. Den amerikanske kjeden Walmart var en av dem som undersøkte den nye teknologien. Da kostet en brikke rundt 15 kroner. De brukte den splitter nye teknologien til varetelling. I dag er prisene betydelig bedre. Sjekk vårt utvalg av RFID her.

 

I dag har teknologien blitt en sterk trend og gir mange fordeler for blant annet detaljhandelen. Lager- og logistikkbransjen ser også mange muligheter. Ikke minst innenfor helsevesenet hvor det blant annet kan brukes til sporing av utstyr.

 

RFID har i dag vokst til å bli en av de mest populære trendene. Men det er viktig å vite hvordan du skal bruke RFID før du går videre, akkurat som med alle nye teknologier.

 

All ny teknologi som selskaper adopterer må fokusere på innovasjon. Om man ikke bruker RFID som noe som gjør det mulig å utføre andre operasjoner, er det et unyttig tidsfordriv. Sagt på en annen måte – hvis et selskap ønsker å bruke teknologien uten en definert mening eller mål, vil man ikke få en positiv avkastning på den tiden og de ressursene man har brukt.

 

Før du setter i gang, må du vurdere flere faktorer før du gjør en investering. Her har du 5 av de viktigste tingene du må tenke på før du kjøper RFID.

RFID-brikker

Før du ser på hva en RFID-brikke er laget av, og dimensjonene, må du forstå hensikten til RFID-brikken. Du må ha forståelse for hvilke problemer du vil løse og hvilke fordeler din bedrift vil få.

 

Om du for eksempel skal merke produkter som blir utsatt for vær og vind, trenger du en robust RFID-brikke som tåler påkjenningen. Om du derimot har et kontrollert miljø slipper du unna med enklere RFID-brikker innlemmet i etiketter.

 

Når du vet hvordan RFID-brikkene vil fungere i praksis må du vurdere alle operasjoner den vil bli utsatt for. Se på de mulige fordelene med den nye teknologien. Du må velge en RFID-brikke som passer både budsjett, levetid og robusthet. Ta kontakt med oss i dag så vil vi vise deg hvilken RFID-brikke du trenger.

Fire lastebrygge-porter for varelevering ved et lager.Fire lastebrygge-porter for varelevering ved et lager.

RFID-leser

Det andre viktige momentet du må vurdere før du går til innkjøp, er hva slags leser du trenger. RFID-lesere kommer stort sett i tre forskjellige versjoner, alt ettersom hvordan de samler data.

 

Fastmontert RFID-leser

Butikker, lager, logistikk og andre bransjer bruker gjerne fastmonterte RFID-lesere. Et godt eksempel på dette er Zebra FXR90. Med en fastmontert leser kan du koble opptil flere eksterne antenner via kabel slik at du danner en portal. I dag finnes til og med egne ferdiglagde portaler som Zebra Integrated RFID Portals. Når varer blir ført gjennom portalen på for eksempel en pall, er tanken at alle produktene på pallen blir registrert, uavhengig av hvordan de ligger på. Dataene fra RFID-brikkene blir sendt til leseren, som igjen sender det videre til datasystemet. Det kommer selvfølgelig an på hva slags produkter man fører gjennom portalen, hva de er laget av og en mengde andre faktorer. Det er derfor alltid viktig å teste først.

 

Mobil RFID-leser

Man får mobile RFID-lesere i to versjoner. Den ene versjonen er tradisjonelle håndterminaler med integrert RFID-leser, som Zebra MC3300 RFID. Den andre versjonen er en ren RFID-leser som må kobles til en enhet via Bluetooth. Et godt eksempel på dette er Zebra RFD40. Tradisjonelle håndterminaler med integrert leser har sine fordeler, det samme har Bluetooth lesere. Håndterminalene kjører Android, har gjerne integrert strekkodeleser i tillegg, er robuste, og lever på egenhånd. En Bluetooth leser må kobles til en annen enhet slik at du får to enheter. Men Bluetooth lesere er gjerne rimeligere, og når man ikke trenger dem så trenger man ikke ta dem med seg.

 

Skrivebord

RFID-lesere kan også kobles til PC. Leseren er tilkoblet via kabel og kan fungere godt innenfor kabelens lengde, sjelden mer enn 2 meter. Dette er en mindre populær løsning grunnet lav rekkevidde, men rimeligst av alle. På den andre siden kan dette være en god løsning i noen situasjoner som registrering av ID-kort til et event.

Flere paller med drikkevarer stablet på et lager, klare for RFID-skanning.Flere paller med drikkevarer stablet på et lager, klare for RFID-skanning.

Arbeidsmiljø

En av de viktigste faktorene du må tenke på før du kjøper både RFID-brikker og leser er hvor de skal brukes. RFID-brikker fås som enkle klistreetiketter, helt opp til innkapslet i metall. Alt avhenger av hvilket miljø de skal fungere i, pris, og hvor lenge de skal leve. Man får RFID-brikker helt ned i 50 øre per stykk, og helt opp til over 500,- kroner per stykk. RFID-lesere kommer også i mange varianter. Her må man tenke på hvor robuste de må være, skal de tåle fall i bakken, vann, støv? Alt dette er med på å drive prisen oppover.

 

Programvare til RFID

Før du går til innkjøp av RFID må datasystemet din bedrift bruker være tilrettelagt. RFID og strekkoder tilbyr mye av det samme, nemlig en identifikator for et produkt. Forskjellen er effektiviteten RFID kan gi i forhold til innsamling av data fra mange datapunkter samtidig. Datasystemet din bedrift bruker må forstå, og takle mengden data som kommer inn samtidig. Om man for eksempel skanner etter RFID-brikker med en håndterminal på et lager, vil man få inn hundrevis av produkter bare ved å gå rundt på lageret. Hvordan skal datasystemet forstå dette? Eller hva hvis man triller en pall med produkter gjennom en portal?

 

Heldigvis tilbyr flere og flere datasystemer støtte for RFID. Zebra Technologies og NordicID har i tillegg gode ressurser tilgjengelig for å vise hvordan man best tar i bruk teknologi. De tilbyr ikke bare kodeeksempler på hvordan dette skal gjøres, men tilbyr også utviklingstjenester. Nordic Mobility er partner med både Zebra og NordicID. Vi kan hjelpe deg videre. Ta kontakt. 

Ansatt skanner varer på en pall med en håndholdt RFID-leser i et lagerområde.Ansatt skanner varer på en pall med en håndholdt RFID-leser i et lagerområde.

Kostnad

Før du kjøper RFID må du vurdere alle nødvendige produkter. Hvilken RFID-brikke trenger du? Hvor mange? Trenger du RFID-printer? Hvordan skal du lese RFID-brikkene? Hvilke produkter trenger du til dette? Er datasystemet klart, eller må det tilpasses?

 

Når alt er vurdert vil du få god oversikt over hva du må regne med RFID vil koste for din bedrift. Tenk deretter på hva dere vil spare i form av tid, enklere hverdag, mer presis datainnsamling, og mindre feil. Svaret er som regel dette vil lønne seg flere ganger over.

 

Konklusjon

Alle bedrifter er forskjellig. Før du går til innkjøp må du vurdere alle aspekter. Du må ha klare mål for hva du forsøker å løse. Budsjettet må være klart og en ROI burde være analysert. Når alt dette er på plass vil du se hvorfor RFID lønner seg. Ta kontakt med oss i dag.

Hva andre sier om oss



Pål Hamborg / Business Service Manager, NorgesGruppen
Med hjelp fra Nordic Mobility har vi strømlinjeformet våre daglige operasjoner, utrullinger og opplever økt effektivitet.


Stefan Spendrup / Vice President of Sales Northern and Western Europe, SOTI
Nordic Mobility is one of the most experienced companies in the Nordics. Their knowledge of our products are impressive.


Knut Rognhaug / Enterprise Mobility Specialist, Coop Norge SA
Nordic Mobility har laget og designet vår MDM-løsning basert på SOTI MobiControl. Dette løste de på en meget god måte, noe som har gitt oss en ny hverdag i forhold til tidligere.


Christopher James Hermanstad / System Manager, Avinor
Vi har fått hjelp av Nordic Mobility i forbindelse med vårt MDM-system SOTI MobiControl. De har laget alt fra staging, til mappe- og profiloppsett på en god og smart måte.


Are Paulsrud / Chief Technology Officer, Color Line
Vi har fått hjelp av Nordic Mobility i forbindelse med vårt MDM-system SOTI MobiControl. De har laget alt fra staging, til mappe- og profiloppsett på en god og smart måte.


Petter Grålumstuen / IT & Logistics Manager, Kitch'n & Tilbords
Vi har fått hjelp av Nordic Mobility i forbindelse med vårt MDM-system SOTI MobiControl. De har laget alt fra staging, til mappe- og profiloppsett på en god og smart måte.



Per Erik Engebretsen / Leder Driftsenhet Velferdsteknologi, Lillehammer kommune
Samarbeidet med Nordic Mobility har vært profesjonelt og effektivt. De har gitt oss verdifull rådgivning og praktisk støtte i vår bruk av SOTI MobiControl, noe som har gjort prosessen mye enklere for oss.



Ingvild Finvåg / Daglig leder, Wepack
Nordic Mobility har gitt oss den støtten vi trengte for å få SOTI MobiControl til å fungere optimalt. Deres kompetanse og tilgjengelighet har vært avgjørende for at vi skulle oppnå våre mål.